onsdag 6 november 2013

Kan det vara en fjällmussling?

Fjällmussling (Crepidotus calolepis)

På min gård finns det bord, i form av en stubbe. Varje år i oktober - november växer det en sorts svampar på stubben. Jag tror det är fjällmussling, men det kanske skulle kunna vara mjukmussling, eftersom de är ganska lika. 

Fjällmusslingen är fjälligare och mörkare än mjukmusslingen. Fjällmusslingen föredrar asp eller rönn, medan mjukmusslingen föredrar ask eller alm. Vilken sort stubbe de här svamparna växer på vet jag inte. 

Hur de mäter i svampböcker vet jag inte, och på svampsidor vet jag inte heller, men det kan variera ganska mycket från en författare till en annan. 

I min något långsamma utveckling som amatörmykolog har jag nu utrustat mig med måttband. 

I min svampbok står det att hatten på denna mussling kan variera mellan 1 - 5 cm. Den största hatten jag mätte var drygt 6 cm bred och de små mindre än 1 cm.

Ofta är svampen solfjäderformad och påminner om en mussla. Ibland kan den också likna en rosett. De små tycker jag mest liknar en liten rund knapp. 

I de flesta fall är det ena sidan av hatten som sitter fast i underlaget och därför blir hatten solfjäderformad. Om fästet sitter i mitten av hatten formar sig hatten till en rosett. 



Bottenfärgen på hattarna är sämskfärgad. När svampen är ung är den täckt med rödbruna fjäll som med tiden blir glesare. Man kan se här på bilden att de små musslingarna är täckta med fjäll. 








Skivorna är först bleka men mörknar med tiden och blir smutsigt bruna.





Här kan man se skillnaden i storlek på olika hattar. Några är verkligen små.

Plats
En stubbe på en gård i Karlshamn
Svampen är allmän i hela landet.

Tid
Höst




Skivor på nära håll. 








Köttet under hatten är geléaktigt. 

Jag luktade på den och den luktade ganska gott. 

Jag smakade lite också. Tyckte den smakade gott men jag spottade ut det igen. 




Snusbrunt sporavtryck.