lördag 22 februari 2014

Kan det vara en ostronmussling?

Ostronmussling (Ostronskivling)

Pleurotus ostreatus

Ostronmussling är en vanlig svamp som vi kan hitta ute i naturen Man kan också köpa den i affären men då kallas den ostronskivling. Personligen köper jag den i affären i stället för att plocka den själv. Jag är lite feg när det gäller svamp. Den är godare än champinjoner - tycker jag.


Svampen är ganska stor och växer i grupper. Lätt att lägga märke till.Hatten kan vara 4 - 15 cm bred. Först har hatten en rundad kant och är gråblå till färgen. Som äldre blir den plattare, lite nedtryckt i mitten och färgen blir brunare.

Som namnet antyder har hatten ofta en ostronliknande form. När svampen växer ovanpå en stubbe och har plats att breda ut sig kan hatten bli i det närmaste cirkelrund.

Köttet är vitt och tjockt.


 Här kan man se att hatten kan bli solfjäderformad och kanten väldigt vågig.

Kanten har aldrig linjer som gör den randig, som vissa andra svampar kan ha.Skivorna löper ibland ner längs hela foten, ibland mera under hatten, beroende på hur svampen växer. 

Skivorna är vitaktiga, ibland lite gulare på en äldre svamp.Foten är ofta kort eller saknas helt om svampen växer på sidan av en stubbe eller stam. Växer den ovanpå en stubbe kan den bli 2 - 4 cm lång och 2 - 3 cm tjock.
Plats
Gården bakom polisstationen, Karlshamn.
Väggaskogen, Karlshamn.

Växer på stammar och stubbar av lövträd. Ofta på björk. 

Tämligen allmän i södra och mellersta Sverige.

Tid
Sen höst - vinter