måndag 10 mars 2014

Kan det vara en fnöskticka?

Fnöskticka 

Fomes fomentarius

Fnösktickan kött har används för att tillverka bl.a. fnöske. Fnöske användes på stenåldern vid eldslagning. Den var en av de svampar man hittade bland ismannen Otzis tillhörigheter. Förutom till att göra upp eld användes fnöske också som blodstillande medel och såldes förr på apoteket. 




Årliga lager av nya porer bygger upp en stor hovformad struktur 10 - 25 cm bred men kan bli bredare. Upp till 20 cm djup. 

Tickan blir ofta bredare på bok än på björk. 


De första åren växer den ständigt på höjden men inte så mycket på bredden. Porerna stävar alltid att ha öppningen mot marken när tickan växer. Vilket ger tickan en hovliknande form. 




Om stockens läge ändras kan tickan få roliga former när den vrider sig. 

Ytan är hård. Lerbrun som ung och sedan grå, kan vara svart på gammalt exemplar.

Den mjuka undersidan är ljust gråbrun först men mörknar med tiden. Kanten på växande svampar är brun. 



Inuti är köttet segt, trådig  och glänsande brun. 

Luktar gott men har en skarp smak. 









Bildar hyfer i träet den växer på. Hyferna får träet att brinna långsamt om man eldar med det. 

Det är lätt att bryta väck tickan från underlaget, till skillnad från eldtickan som är nästan omöjlig att få bort.





Plats

Västerport, Karlshamn

Växer allmänt på döda eller levande stammar av lövträd. främst bok och björk.


Tid

Året runt